ERASMUS+ PROGRAMI

(Yükseköğretim Alanında Erasmus+)

Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 2007-2013 yılları arasında yürütülen ve 2014 yılı itibariyle sona eren Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında yükseköğretim alanında sağlanan hibe destekleri 2014-2020 yılları arasında Erasmus+ Programı altında devam etmiştir.

Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanmaya devam eden eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıdır. Erasmus+ Programı ile yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın kişilere yeni beceriler kazandırılması ve onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Yine aynı dönemde uygulanan Avrupa Dayanışma Programı (ESC) ise gençlerin kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederken, kendi ülkelerinde veya yurt dışında topluma yarar sağlayan projelerde gönüllü olmaları, çalışmaları veya ağ kurma faaliyetlerinde bulunmaları için fırsatlar yaratan, toplumsal ihtiyaçları karşılamayı hedefleyen  bir Avrupa Birliği girişimidir.

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Avrupa Birliği Başkanlığı'nın ilgili kuruluşu olarak faaliyet gösteren Türkiye Ulusal Ajansı, Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programlarının ülkemizde uygulanmasından sorumlu kuruluş olarak proje başvurularını almakta, değerlendirmekte, sözleşmeye bağlamakta ve yararlanıcı olmaya hak kazanan başvuru sahiplerine hibeleri tahsis ederek hibelerin izleme ve denetlemesini gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda Erasmus+ ve Avrupa Dayanışma Programlarının Türkiye’de uygulanması ve Avrupa Komisyonu ile gerekli koordinasyonun sağlanmasından sorumlu tek yetkili kamu kurumudur.

Erasmus+ Programı, eğitim, gençlik ve spor alanlarında yeni ihtiyaçlara yönelik Avrupa 2021-2027 Stratejisi hedeflerine uygun olarak farklı sektörler arasında işbirliğini teşvik eden daha etkili araçlar sunmayı amaçlamaktadır.

Yükseköğretim alanına özel olarak ise, yükseköğretimde kaliteyi artırmayı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ve iş dünyası ile işbirliğini güçlendirmeyi amaçlamaktadır. 

Erasmus+ Erasmus faaliyetlerinin hedef kitlesi en genel anlamıyla, yükseköğretime taraf olan kurum ve kuruluşlar ile bu kurumların çalışanları ile öğrencileri kapsamaktadır. Başvurular sadece kurum ve kuruluşlar tarafından, proje çeşidine göre Başkanlığımıza ya da AB Komisyonunun ilgili birimi olan Eğitsel, Görsel ve Kültürel Yürütme Ajansına yapılabilmektedir. Bireysel başvuru kabul edilmemektedir.

Erasmus+ Programı altında yükseköğretim alanında hibe desteği sağlanan faaliyetler aşağıda verilmektedir. Detaylı bilgi almak üzere ilgili faaliyetin üzerine tıklamanız yeterlidir. 

  • Ana Eylem 1 - Bireylerin Öğrenme Hareketliliği (KA1) altında yer alan 

  • Ana Eylem 2 - Yenilik ve İyi Uygulama Değişimi için İşbirliği (KA2) altında yer alan 

  • Özel Eylem

  • Jean Monnet (Başvurular Komisyon Yürütme Ajansına yapılmaktadır)